Ακραίο κύμα καύσωνα σαρώνει την Ελλάδα, με το θερμόμετρο να δείχνει 42 βαθμούς σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Τελικά, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Αναστασία Τυράσκη, ο καύσωνας δεν κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο, αλλά θα κρατήσει ολόκληρη την ερχόμενη βδομάδα.

Ενδεικτικά, από την Παρασκευή έως και τη Δευτέρα 40-43 βαθμοί κελσίου αναμένεται να σημειωθούν στα ηπειρωτικά, που πιθανώς να φτάσουν και τους 44-45 βαθμούς κελσίου.

Αντίστοιχα, τις ίδιες ημέρες, σε Ιόνιο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 39-41 βαθμούς κελσίου.

Για το προαναφερθέν τετραήμερο, αναμένεται εξασθένηση των βόρειων ανέμων, ενώ οι ελάχιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν θα είναι λίγο πάνω από τους 25-28 βαθμούς κελσίου. Αναλυτική πρόγνωση του καιρού:

«Καμίνι που βράζει» η Λάρισα

Έως και 46 βαθμούς κελσίου αναμένεται να σημειωθούν στη Λάρισα, μια από τις πόλεις στις οποίες το θερμόμετρο σημειώνει ρεκόρ σε περιόδους καύσωνα. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην πόλη, Μάνια Γκουσιάρη, μετέφερε την εικόνα με τους πολίτες της θεσσαλικής πόλης να αναζητούν δροσιά.

Και οι Αθηναίοι επιχειρούν με βουτιές να αντιμετωπίσουν τη ζέστη στις παραλίες της Αττικής, σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε η ρεπόρτερ Ρεγγίνα Σαβούρδου.

Για τη διάρκεια του καύσωνα μέχρι τις 6 Αυγούστου έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο»

Πάντως, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του κύματος καύσωνα, το φαινόμενο εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια αλλά και διότι το θερμοκρασικό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό.

Επικαιροποίηση και ανάλυση του νέου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της 29ης Ιουλίου 2021 από την ΕΜΥ, εδώ.

www.ertnews.gr

Πηγή ert.gr