Έρευνα κατά του επικεφαλής της Ιντερπόλ πραγματοποιεί το Πεκίνο – Παραίτηση Χονγκγουέι

Έρευνα κατά του Μενγκ Χονγκγουέι, του προέδρου της Ιντερπόλ που έχει εξαφανισθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου, και τον οποίο θεωρούν ύποπτο για παραβιάσεις του νόμου, πραγματοποιούν οι κινεζικές αρχές, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η υπηρεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς της Κίνας. Εν τω μεταξύ, η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι ο Χονγκγουέι παραιτήθηκε από την προεδρία του οργανισμού.

«Σήμερα Κυριακή 7 Οκτωβρίου, η Γενική Γραμματεία της Ιντερπόλ στη Λιόν έλαβε την παραίτηση του κ. Μενγκ Χονγκγουέι από πρόεδρο της Ιντερπόλ με άμεση ισχύ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Γιανγκ θα ασκεί καθήκοντα προέδρου μέχρι τον διορισμό νέου προέδρου κατά τη σύνοδο του οργανισμού στο Ντουμπάι, στις 18-21 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Επιτροπής Πειθαρχικού Ελέγχου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς του κρατικών αξιωματούχων, ο Μενγκ Χονγκγουέι «αποτελεί αντικείμενο έρευνας διότι θεωρείται ύποπτος για παραβίαση του νόμου».

Η εξαφάνιση του Μενγκ, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας στην Κίνα, δηλώθηκε αφού ταξίδεψε από τη Λιόν, όπου βρίσκεται η έδρα της Ιντερπόλ, στην Κίνα.

Η σύζυγός του ετέθη υπό αστυνομική προστασία έπειτα από τη διατύπωση απειλών εναντίον της, ενώ, η γαλλική αστυνομία δήλωσε ότι πραγματοποιεί έρευνα για μία «εξαφάνιση που προκαλεί ανησυχία».

AP Photo/John Leicester

Νωρίτερα την Κυριακή, η Γκρέις Μενγκ απεύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα.

«Αυτή η υπόθεση αφορά την διεθνή κοινότητα», τόνισε σε δήλωσή της που διαβάστηκε στα κινεζικά και τα αγγλικά. Με τρεμάμενη φωνή και πνίγοντας τα δάκρυά της, μίλησε με την πλάτη στην κάμερα για λόγους ασφαλείας, αρνούμενη επίσης να φωτογραφηθεί.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr