Νέα επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο στην Ελλάδα, λόγω των ηπιότερων αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια αλλά και των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 9% από 9,5% τον Οκτώβριο. Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 10% από 10,6% τον προηγούμενο μήνα.

Με βάση τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, στην Ελλάδα, καθοριστικός ήταν ο ρόλος των τιμών στην ενέργεια καθώς καταγράφεται επιβράδυνση σε σχέση με πριν από ένα μήνα. Τον Νοέμβριο η αύξηση ήταν στο 12,3% από 20,7% τον Οκτώβριο. Επιβράδυνση καταγράφεται και στις υπηρεσίες όπου η άνοδος έφτασε στο 5,8% από 6,5% τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα περαιτέρω αύξηση 12,8% παρουσίασε ο κλάδος των τροφίμων-ποτών- καπνικών από 12,3% τον Οκτώβριο.

Mε την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022, η Ελλάδα ανέβηκε στην 11η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Θετική εξέλιξη αν και ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης επισημαίνει έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ . Εντός του 2023 αναμένεται να υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, με τις σχετικές διαδικασίες να ξεκινούν στις αρχές του έτους. Την ανάγκη για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού επισημαίνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην ενδιάμεση έκθεσή του για την οικονομία και την απασχόληση που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Στα ράφια είναι πλέον το ανανεωμένο “καλάθι του νοικοκυριού” , το οποίο περιλαμβάνει και προϊόντα για καταναλωτές με ειδικές διατροφικές ανάγκες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν γνωστά και τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει το εορταστικό “καλάθι”.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΡΑΛΛΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr