Έλεγχοι σε όσους δεν δήλωσαν στο Ε9 ημιυπαίθριους χώρους

Αντιμέτωποι με τις φορολογικές ελεγκτικές αρχές, θα βρεθούν το επόμενο διάστημα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι ενώ προχώρησαν σε νομιμοποίηση ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων χώρων, δεν δήλωσαν τις αλλαγές στα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους στην Εφορία και στους Δήμους .

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι ΟΤΑ, αναμένεται να προχωρήσουν σε εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να γίνει μια νέα σωστή επιμέτρηση της επιφάνειας των ακινήτων των φορολογούμενων, ώστε να προσδιορίζονται με ακρίβεια φόροι και τέλη που συνδέονται με αυτά.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα γίνουν διασταυρώσεις μεταξύ των στοιχείων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9, στους ΟΤΑ και στο Κτηματολόγιο.

Μετά τους ελέγχους, αναμένεται να καταφθάσει και ο αναδρομικός λογαριασμός για φόρους και τέλη που δεν πληρώθηκαν την τελευταία πενταετία. Ο υπολογισμός των επιβαρύνσεων θα γίνει με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων.

Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα οδηγήσουν σε έξτρα έσοδα 60 εκατ. ευρώ για τα ταμεία του δημοσίου το 2020, όπως αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο εστάλη στην Κομισιόν.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.grΠηγή: ert.gr