Έκτακτη συνεδρίαση καλούν οι ΗΠΑ μετά από αναφορές για βομβαρδισμούς στη Ν/Δ Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν για μια επείγουσα συνεδρίαση στην Ιορδανία μετά από ανησυχίες που προκάλεσαν αναφορές για βομβαρδισμούς στην νοτιοδυτική Συρία, σε περιοχές που βρίσκονται εντός των ορίων των ζωνών αποκλιμάκωσης, που είχαν συμφωνηθεί το 2017, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αν οι βομβαρδισμοί αυτοί αποδειχθούν αληθείς, θα αποτελούν μια ξεκάθαρη παραβίαση της κατάπαυσης των εχθροπραξιών από το συριακό καθεστώς που διευρύνει την πολεμική σύρραξη, τόνισε ο αξιωματούχος με ανακοίνωσή του.

«Καλούμε όλα τα μέρη που βρίσκονται στην νοτιοδυτική ζώνη αποκλιμάκωσης να μην προβούν σε ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την εκεχειρία και θα καταστήσουν τη μελλοντική συνεργασία πιο δύσκολη», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Έχουμε καλέσει για μια επείγουσα συνεδρίαση στην Ιορδανία για να εξετάσουμε την κατάσταση στην νοτιοδυτική Συρία και να διασφαλίσουμε τη διατήρηση εφαρμογής της ζώνης αποκλιμάκωσης που οι ΗΠΑ βοήθησαν στη διαπραγμάτευση της».

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ πίεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γούτα και τη Δαμασκό, προειδοποιώντας ότι αν ο Οργανισμός δεν καταφέρει να αναλάβει δράση, η Ουάσινγκτον «είναι προετοιμασμένη να δράσει, αν χρειαστεί», όπως είχε κάνει πέρσι, όταν έπληξε με πυραύλους μια αεροπορική βάση του συριακού καθεστώτος μετά από μια επίθεση με χημικά όπλα.

«Δεν είναι το μονοπάτι που θα προτιμούσαμε αλλά είναι ο δρόμος που έχουμε δείξει ότι θα πάρουμε και είμαστε έτοιμοι να τον πάρουμε ξανά» είπε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, στη συνεδρίαση του ΣΑ με αντικείμενο τη μη τήρηση της εκεχειρίας στη Συρία.

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο ένα νέο προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητούν την επιβολή κατάπαυσης του πυρός τόσο στη Δαμασκό όσο και στην ανταρτοκρατούμενη Ανατολική Γούτα, όπου οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δηλώνουν ότι στοχοθετούν «τρομοκρατικές» οργανώσεις οι οποίες εξαπολύουν επιθέσεις στη συριακή πρωτεύουσα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει την Ανατολική Γούτα ως «κόλαση επί της γης». Στο προσχέδιο ψηφίσματος η Ουάσινγκτον ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών για διάστημα 30 ημερών. Επίσης καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «να παρουσιάσει κατεπειγόντως» τις προτάσεις του για την επίβλεψη της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός και τις μετακινήσεις των αμάχων.

Δεν είναι σαφές το πότε θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία το κείμενο αυτό.

Ο Γκουτέρες από την πλευρά του, αναλύοντας τη μη εφαρμογή της εκεχειρίας, ζήτησε να υπάρξει άμεση πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Γούτα και να επιτραπεί η απομάκρυνση πολιτών για ανθρωπιστικούς λόγους. Χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, κάλεσε «όλες τις χώρες» να φροντίσουν ώστε να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός και να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία δια μέσω του εκπροσώπου της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι θα εκκαθαρίσει σύντομα την Αφρίν από μαχητές και έχει ήδη αποκτήσει τον έλεγχο περισσότερο από το ήμισυ της περιοχής.

«Έχουμε εκκαθαρίσει από τρομοκράτες μια περιοχή 1102 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Αφρίν. Θα φτάσουμε σύντομα στο κέντρο της πόλης και θα το εκκαθαρίσουμε και αυτό», τόνισε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε νωρίτερα ότι το 60% της περιοχής της Αφρίν βρίσκεται πλέον στον έλεγχο Σύρων ανταρτών συμμάχων της Τουρκίας.

Πρόσθεσε ότι εκατοντάδες άμαχοι έφυγαν ή προσπαθούν να φύγουν σήμερα από τον κουρδικό θύλακα στη βορειοδυτική Συρία, φοβούμενοι μια ενδεχόμενη επίθεση των τουρκικών δυνάμεων που βρίσκονται προ των πυλών της πόλης.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου Γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) στη Δαμασκό, Λίντα Τομ, δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως για ιατρικούς λόγους από το ανταρτοκρατούμενο τμήμα της ανατολικής Γούτα.

«Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως από τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα για ιατρικούς λόγους. Πρόκειται, στην πλειονότητά τους, για γυναίκες και παιδιά», δήλωσε η Τομ.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Έκτακτη συνεδρίαση καλούν οι ΗΠΑ μετά από αναφορές για βομβαρδισμούς στη Ν/Δ Συρία appeared first on ert.gr.Πηγή:ert.gr