Έκκληση της πανελλαδικής συνομοσπονδίας των Ρομά εν όψει της κακοκαιρίας «Μήδεια»

Με ανοιχτή επιστολή της η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, η πανελλαδική συνομοσπονδία των Ρομά, αναφέρεται στο θέμα της κακοκαιρίας και της προστασίας ευάλωτων πληθυσμών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εν όψει της επέλασης της κακοκαιρίας «Μήδεια», παρακαλούνται τα πρωτοβάθμια όργανα Ρομά (συλλόγοι, φορείς, σωματεία) και οι δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες μέλη μας, καθώς και οι διαμεσολαβητές, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες της χώρας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να μεριμνήσουν συντονισμένα από κοινού, ώστε να εντοπιστούν και να καταγραφούν εγκαίρως όλοι οι ευάλωτοι συμπολίτες μας που βρίσκονται εκτεθειμένοι.

Ανήλικα παιδιά, ΑΜΕΑ, υπερήλικες, άστεγοι, όπως και πληθυσμοί που διαβούν σε άθλιες συνθήκες θα πρέπει να μεταφερθούν με ασφάλεια, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας από την πανδημία, σε θερμαινόμενες δομές, όπως δημοτικά κλειστά γυμναστήρια, δομές φιλοξενίας και λοιπές εγκαταστάσεις τόσο των Δήμων όσο και των τοπικών Εκκλησιών προκειμένου να προφυλαχθούν από το ισχυρό κύμα ψύχους που προβλέπεται να πλήξει τη χώρα. Επιβάλλεται να παραμείνουν εκεί όσο ισχύουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επιτακτική κρίνεται, επίσης, η μέριμνα για διάθεση τροφής, ρουχισμού, φαρμάκων και άλλων αναλώσιμων ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και για παροχή ιατρικής περίθαλψης, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καλεί όλες και όλους, να δώσουμε ενωμένοι και αυτή τη μάχη στο πεδίο αποδεικνύοντας ότι στους δύσκολους καιρούς, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι αυτά που θα πρέπει να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν».

www.ert.grΠηγή ert.gr