Άουσβιτς: Φόρος τιμής της Μέρκελ στα θύματα του ναζισμού

 

Συνοδευόμενη από έναν πρώην κρατούμενο, η Άνγκελα Μέρκελ, επισκέφθηκε το ναζιστικό στρατόπεδο στο Άουσβιτς της Πολωνίας . Σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς,η Γερμανίδα καγκελάριος, τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής της είναι ο αγώνας εναντίον κάθε μορφής μίσους.

 

Είναι η πρώτη φορά που  η Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται το στρατόπεδο του θανάτου στην Πολωνία στα 14 χρόνια που βρίσκεται στην Καγκελαρία και συνολικά η τρίτη φορά που περνά την πύλη του Γερμανός ηγέτης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πέρασε την πύλη του στρατοπέδου με την επιγραφή «η εργασία απελευθερώνει» και κράτησε ενός λεπτού σιγή στον λεγόμενο τοίχο του θανάτου. Το ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ, πραγματοποιείται σε μία περίοδο που η Γερμανία αλλά και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με την αναζωπύρωση του αντισημιτισμού και την άνοδο της ακροδεξιάς.

«»Είναι σημαντικό να κατονομάσουμε τους υπαίτιους, εμείς οι Γερμανοί το οφείλουμε στα θύματα και στους εαυτούς μας» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Το Άουσβιτς αποτελούσε τελικό προορισμό στα πλαίσια της Τελικής Λύσης. Με τα τρένα των Ναζί μεταφέρθηκαν εκεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κρατούμενοι. Ανάμεσά τους και χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι.  Μέχρι τον Ιανουάριο του 1945 δολοφονήθηκαν ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες εκτοπισμένοι.

«Δεν έχω κανένα μίσος, δεν καταδικάζω κανένα… Καταδικάζω μόνον όποιον εκφράζει αντισημητικό λόγο σήμερα, είτε είναι 15, είτε 50 χρόνων είτε οποιασδήποτε άλλης ηλικίας», τόνισε ο 96χρονος Φρέντερικ Τέρνα, επιζών του Άουσβιτς.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.grΠηγή: ert.gr