Άνοιξε η συζήτηση για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων

Εφαλτήριο ζυμώσεων και συζητήσεων μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων αποτελούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί σε συνδυασμό με τις εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες. Λυδία λίθος των νέων συμμαχιών είναι η στάση της κεντροαριστεράς, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι.

Εν μέσω των ζυμώσεων πραγματοποιείται σήμερα ανοικτή συζήτηση με πρωτοβουλία πολιτών που ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς, όπου αναμένεται να παρευρεθούν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο επικεφαλής των «Μεταρρυθμιστών», Σπύρος Λυκούδης.

Την ίδια ώρα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με τη Φώφη Γεννηματά να θέτει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, με φόντο τις ερχόμενες εκλογικές δοκιμασίες.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τα διλήμματα για τον διάλογο αριστεράς-κεντροαριστεράς έχουν ανοίξει πλέον επιτακτικά.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει και των ευρωεκλογών, υπογραμμίζει πως η απάντηση στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη μπορεί να δοθεί «μέσα από μια ευρεία προοδευτική δημοκρατική συμπαράταξη». Ως προς το πώς μεταφράζονται αυτά στην Ελλάδα ενόψει και εκλογικών αναμετρήσεων, αναφέρει ότι από τη μια είναι το μπλοκ των συντηρητικών, «παλιών καθεστωτικών» δυνάμεων που «θεωρούν την Ελλάδα ιδιοκτησία τους». Από την άλλη είναι «οι δυνάμεις του αριστερού και προοδευτικού χώρου, η μεγάλη κοινωνική συμμαχία των δυνάμεων της εργασίας» για την υπεράσπιση της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, την προοπτική της νέας γενιάς, τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας. Σημειώνει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βασικός ισχυρός πυλώνας για αυτή την «προοδευτική συμπαράταξη», το εύρος της οποίας «εμείς δεν το φοβόμαστε από την στιγμή που θα έχει συμφωνηθεί μια συγκεκριμένη προγραμματική βάση».

Άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, κάνει ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει δύσκολες συνεργασίες χωρίς να εγκαταλείπει τις αρχές και τη φυσιογνωμία του. Η συνεργασία της ριζοσπαστικής Αριστεράς με την Κεντροαριστερά και τους Πράσινους συνιστά ένα πολιτικό εγχείρημα το οποίο είναι ουσιαστικό όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη, υπογραμμίζει ο κ. Τσακαλώτος στην «Αυγή». Ακόμη χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές ως τις πιο κρίσιμες από όσες έχουν διεξαχθεί, σημειώνοντας πως παίζεται το μέλλον της Ευρώπης εξαιτίας του κινδύνου της ανόδου της ακροδεξιάς, αλλά και της διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής τα επόμενα χρόνια, ενώ για την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα τονίζει ότι έχει μπροστά της δύσκολες επιλογές, που ενδεχομένως θα καθορίσουν και την ίδια της την υπόσταση.

Σχετική είδηση: Νέα πολιτικά δεδομένα και διεργασίες στην κεντροαριστερά (video)

www.ert.grΠηγή ert.gr