«Άδεια» παπούτσια έξω από τον Λ. Οίκο-Νέα διαμαρτυρία κατά της οπλοκατοχής

Σχεδόν 7.000 ζευγάρια παπούτσια τοποθέτησαν ακτιβιστές έξω από το Καπιτώλιο, για τα παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους από χρήση όπλων και βία στα σχολεία των ΗΠΑ από το 2012. Στόχος των διοργανωτών είναι το Κογκρέσο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σχετικά με την οπλοκατοχή.

«θα έπρεπε να φορούσαν παιδιά αυτά τα παπούτσια και να περπατούσαν. Αντίθετα, είναι άδεια και ακίνητα», δήλωσε ο Nell Greenberg, της εκστρατείας Avaaz, υπενθυμίζοντας ότι η οπλοκατοχή είναι η τρίτη αιτία θνησιμότητας ανηλίκων στις ΗΠΑ.

Μαθητές από περισσότερα από 2.800 σχολεία, συμμετέχουν στο μεταξύ στην εθνική αποχή από τα μαθήματα υπό το σύνθημα #ΑΡΚΕΤΑ (#ENOUGH).

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας) και διήρκησε 17 λεπτά, ήτοι ένα λεπτό για καθέναν από τους 17 ανθρώπους που έπεσαν νεκροί την 14η Φεβρουαρίου από τις σφαίρες του Νίκολας Κρουζ στο Πάρκλαντ. Όμως, σε πολλά από τα σχολεία, οι μαθητές παρέτειναν την κινητοποίησή τους πέραν του προβλεπόμενου χρόνου.

Μεταξύ των διοργανωτών όλης αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται ο Αλεξάντερ Μποβ, ένας μαθητής Λυκείου ηλικίας 16 ετών, που εργάστηκε για 3 εβδομάδες προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η κινητοποίηση στο λύκειό του στο Μέριλαντ.

«Ελπίζουμε να προωθήσουμε τον σκοπό της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, συγκεκριμένα την απαγόρευση των λεγόμενων bump stocks («υποκόπανος ανάδρασης», σ.σ ένα αξεσουάρ που επιτρέπει να ημιαυτόματα όπλα να ρίχνουν εκατοντάδες σφαίρες το λεπτό), την απαγόρευση των πυροβόλων όπλων, να αποτρέψουμε τους γερουσιαστές μας και τους βουλευτές μας να αγγίξουν χρήματα της NRA», εξήγησε ο ίδιος.

Στο Πάρκλαντ, χιλιάδες μαθητές άφησαν τις τάξεις τους και συγκεντρώθηκαν στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του σχολείου τους Στόνμαν Ντάγκλας, με το θερμό χειροκρότημα των γονιών τους να τους συντροφεύει, αλλά και υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Ο Τάι Τόμσον, ο διευθυντής του σχολείου, κάλεσε μαθητές και καθηγητές να σχηματίσουν «τη μεγαλύτερη ομαδική αγκαλιά«.

Κι ενώ το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις έναντι όσων ζητούν αυστηρότερη νομοθεσία κατά της οπλοκατοχής, εισαγγελείς στη Φλόριντα ανακοίνωσαν ότι τάσσονται υπέρ της θανατικής ποινής για τον 19χρονο Νίκολας Κρουζ, που σκότωσε 17 ανθρώπους με ημι-αυτόματο όπλο, στο γυμνάσιο Πάρκλαντ, στις 14 Φεβρουαρίου.

Με την ελπίδα να πιέσουν τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, οι γονείς των παιδιών θυμάτων της βίας διοργανώνουν πανεθνική πορεία διαμαρτυρίας στις 24 Μαρτίου, όπως ανακοινώθηκε.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post «Άδεια» παπούτσια έξω από τον Λ. Οίκο-Νέα διαμαρτυρία κατά της οπλοκατοχής appeared first on ert.gr.

Πηγή:ert.gr