Υπόθεση διαφθοράς ερευνούσε ο δολοφονηθείς Σλοβάκος δημοσιογράφος

Η δολοφονία του νεαρού Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ μαζί με την σύντροφό του στο σπίτι του «συνδέεται μάλλον με την δημοσιογραφική του δουλειά», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Σλοβακίας, αναφερόμενος στο στυγερό αυτό έγκλημα που συγκλονίζει την μικρή αυτή κεντροευρωπαϊκή χώρα και εντείνει τις ανησυχίες του κόσμου όσον αφορά τις διαστάσεις που έχει πάρει η διαφθορά.

Ο 27χρονος δημοσιογράφος, που είχε διακριθεί στην ερευνητική δημοσιογραφία αποκαλύπτοντας υποθέσεις διαφθοράς και ρουσφετολογίας, βρέθηκε νεκρός μαζί με την συνομήλικη σύντροφό του Μαρτίνα Κουσνίροβα στο σπίτι του στην Βέλκα Μάτσα, που βρίσκεται σε απόσταση 65 χλμ από την Μπρατισλάβα, την Κυριακή, πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας Τίμπορ Γκάσπαρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.

Η αστυνομία πήγε στο σπίτι του δημοσιογράφου την Κυριακή όταν ειδοποιήθηκε από την μητέρα της Κουσνίροβα, η οποία δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την κόρη της. Η υπόθεση αυτή θα ερευνηθεί από την αστυνομία ως διπλή ανθρωποκτονία, πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας, ενώ διευκρίνισε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε κάποια στιγμή μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής.

Ο Κούτσιακ εργαζόταν για τον σλοβακικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Aktuality.sk όπου είχε αποκαλύψει υποθέσεις για φορολογική απάτη που διέπραξαν επιχειρηματίες που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα τη Σλοβακίας, αλλά και άλλους πολιτικούς.

Υπάρχουν «βάσιμες υποψίες» ότι ο θάνατός του συνδέεται με την τρέχουσα δημοσιογραφική του έρευνα, ανακοίνωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης για τη δολοφονία του ο εκδοτικός όμιλος Axel Springer που έχει έδρα στη Γερμανία, καταδικάζοντας την «στυγνή δολοφονία» του δημοσιογράφου του, ενώ η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) εξέφρασε τον αποτροπιασμό της.

Το τελευταίο δημοσίευμά του στο Aktuality.sk στις 9 Φεβρουαρίου αφορούσε υποψίες για φορολογική απάτη όσον αφορά τις συναλλαγές εταιρειών που συνδέονται με τον επιχειρηματία Μάριαν Κότσνερ σε σχέση με ένα πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων στην Μπρατισλάβα, το οποίο βρέθηκε πέρυσι στο επίκεντρο πολιτικού σκανδάλου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία με τον Κότσνερ, ο οποίος δήλωσε ωστόσο στο δημόσιο σλοβακικό δίκτυο ενημέρωσης ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

Η υπόθεση αυτή γύρω από το συγκρότημα διαμερισμάτων είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες πέρυσι με αίτημα την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ για τις επιχειρηματικές του συναλλαγές με τον κτηματομεσίτη Λάντισλαβ Μπάστερνακ, για τον οποίο διεξάγεται έρευνα για πιθανή φορολογική απάτη. Και οι δύο αρνήθηκαν οποιαδήποτε ενοχή.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον Κάλινακ, τον γενικό εισαγγελέα, τον αρχηγό της αστυνομίας και τον επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών και ανακοίνωσε αμοιβή ενός εκατομμυρίου ευρώ σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα βοηθήσουν τις αρχές να εντοπίσουν αυτούς που ευθύνονται για τη δολοφονία.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,AFP



Πηγή:ert.gr