Στη Μάλτα θα αγκυροβολήσει το πλοίο Aquarius με τους 141 μετανάστες

Σε ένα από τα λιμάνια της Μάλτας θα αγκυροβολήσει το πλοίο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων Aquarius στο οποίο επιβαίνουν 141 μετανάστες που είχαν διασωθεί από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λιβύης την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η Βαλέτα. Πέντε χώρες θα δεχθούν τους μετανάστες.

«Η Μάλτα θα δώσει την άδεια να επιτραπεί στο πλοίο να εισέλθει στα λιμάνια της, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να το κάνει» τονίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

«Η Μάλτα θα λειτουργήσει ως βάση επιμελητείας και οι 141 μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο θα διαμοιραστούν μεταξύ της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας» τονίζεται.

Η Ισπανία θα δεχθεί 60 από τους 141 μετανάστες που επιβαίνουν στο Aquarius, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ.

«Η Ισπανία συντόνισε μια πρωτοποριακή συμφωνία με έξι χώρες για την κατανομή των προσώπων που επιβαίνουν στο Aquarius (…). Η Ισπανία θα δεχθεί 60» έγραψε στο Twitter ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ωστόσο ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε πως η Ένωση πρέπει να εξεύρει μια μακροπρόθεσμη λύση για το μεταναστευτικό.

«Δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από συμφωνίες ad hoc, χρειαζόμαστε διαρκείς λύσεις. Δεν είναι ευθύνη μιας ή μερικών χωρών μελών μόνο, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου», ανέφερε σε δήλωσή του.

Εξήντα μετανάστες θα δεχθεί και η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.

«Με πρωτοβουλία της Μάλτας και της Γαλλίας πολλά ευρωπαϊκά κράτη –η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο– συμφώνησαν» να εξεύρουν από κοινού μια λύση για τους εξόριστους αυτούς, εξηγεί το Ελιζέ, που θέλει να «προτείνει τις ερχόμενες εβδομάδες έναν μόνιμο μηχανισμό» προκειμένου να «αποφεύγονται κρίσεις κατ’ επανάληψη».

Πηγή: Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr