Στα Σκόπια μεταβαίνει ο Μάθιου Νίμιτς-Συναντήσεις με την ηγεσία της πΓΔΜ

Με τις εκπεφρασμένες θέσεις της Ελλάδας και μετά τις διεργασίες στην Αθήνα, ο ειδικός διαμεσολαβητής μεταβαίνει στα Σκόπια σήμερα το απόγευμα όπου και αναμένεται αύριο να ξεκινήσει τη σειρά επαφών για την ονομασία της πΓΔΜ.

Ο Μάθιου Νίμιτς την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και αναμένονται με ειδικό ενδιαφέρον οι πρώτες τοποθετήσεις της γείτονος χώρας.

«Δουλεύουμε με καλή πίστη προς την κατεύθυνση της επίλυσης και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στους άλλους που ασκούν κριτική και θέλουν να δημιουργούν προβλήματα», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, μπορεί να συνεχιστούν και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. Ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για δημιουργική και παραγωγική συνάντηση, όπου συζητήθηκαν τα θετικά σημεία των προτάσεων Νίμιτς και εκφράστηκαν οι προβληματισμοί της ελληνικής πλευράς αλλά και εναλλακτικές προτάσεις.

«Είναι η ώρα των αποφάσεων», δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική και ενεργητική τη στάση της ελληνικής πλευράς. Ο κ.Νίμιτς, σημείωσε ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές οι οποίες πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία.

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ.Νίμιτς δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας», δήλωσε ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επιμένοντας ότι μόνη εγγύηση για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού και για μια κοινά αποδεκτή ονομασία,ενιαία για όλες τις χρήσεις,είναι η αλλαγή του Συντάγματος της γειτονος.

Στα Σκόπια, όπως μεταδίδει ο Νίκος Φραγκόπουλος, το Υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται ενοχλημένο για τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ΕΡΤ.

Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο. Τα κόμματα σχολίασαν την επίσκεψη Νίμιτς, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξεκίνησαν νέο γύρο αντιπαράθεσης.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου για την ονομασία της πΓΔΜ υπό τον όρο ότι θα διασφαλίζεται ο ειρηνικός και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρας του.



Πηγή