Ευρωπ. Τύπος: «Μαύρη ημέρα -Ταπείνωση της Μέι από τους Ευρωπαίους»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την περίπτωση να δώσουν στην Τερέζα Μέι αυτό που επιδιώκει, με την μορφή διακήρυξης με νομική ισχύ για τα ιρλανδικά σύνορα, ώστε να εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ανέφεραν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο πρακτορείο Bloomberg. «Απαξιωτικά», σχολιάζει ωστόσο ο βρετανικός Τύπος την προσωπική έκκληση της πρωθυπουργού της Βρετανίας προς τους ομολόγους της να την βοηθήσουν στην έγκριση της συμφωνίας, διαζυγίου, ενώ για «μαύρη ημέρα» κάνει λόγο η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Οι Financial Times  τονίζουν ότι οι  Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν στη Μέι ότι «δεν έχει διαθέσιμες προτάσεις προκειμένου να πουλήσει το σχέδιό της σε ένα εχθρικό βρετανικό κοινοβούλιο.»

Η Τερέζα Μέι ταπεινώθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες μετά την απόρριψη των σχεδίων της για περαιτέρω παραχωρήσεις προκειμένου να περάσει τη συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα και με την εφημερίδα Guardian, η Μέι υπέστη σοβαρό πλήγμα από τους Ευρωπαίους ηγέτες, μόλις 24 ώρες αφού κατάφερε να υπερνικήσει την πρόταση μομφής από το ίδιο της το κόμμα.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ζήτησε επανειλημμένα από τους ομολόγους της να την «εμπιστευθούν» αλλά οι 27 απλά αρνήθηκαν να βοηθήσουν τη Μέι, με επωδό ότι «η συμφωνία είναι η μόνη δυνατή» και πιέζοντας την πρωθυπουργό της Βρετανίας να δώσει κάποια εγγύηση ότι το κείμενο μπορεί να εγκριθεί.

«Τα προβλήματα είναι στο Λονδίνο, η λύση δεν μπορεί να βρεθεί στις Βρυξέλλες»

Με τη φράση αυτή, ευρωπαϊκές πηγές συνόψισαν το φιάσκο της προσπάθειας της Μέι να πείσει τους εταίρους της ΕΕ να την βοηθήσουν να σώσει τη συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέβαλαν ερωτήσεις στη Μέι για περισσότερο από μισή ώρα, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επικύρωσης της συμφωνίας, ενώ κατέληξαν να ανακοινώνουν ότι «η ΕΕ θα εντείνει τις προετοιμασίες για την αποχώρηση του Λονδίνου χωρίς συμφωνία –«no deal», τον Μάρτιο». (Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ)

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι το Λονδίνο «επαφίεται σε απαντήσεις από τις Βρυξέλλες  ενώ η βρετανική κυβέρνηση καλείται να πει τι είναι αυτό που θέλει ακριβώς».

Ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε ότι η ατμόσφαιρα στο δείπνο των ηγετών ήταν «πολύ άσχημη».

Η Τερέζα Μέι αδυνατούσε «να διατυπώσει τι ήθελε» και διακοπτόταν συχνά από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ  που απαιτούσε  να μάθει  «ακριβώς», τι εξήγησε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με μια δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή, η Μέι δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των 27 παρά μόνο αν επιστρέψει τις προσεχείς εβδομάδες στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ορίσει την 21η Ιανουαρίου ως την προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσέφερε στη Μέι πάντως τη διαβεβαίωση ότι για το θέμα της μεθορίου με την Ιρλανδία, θα εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση ανάγκης και «προσωρινά»ο «μηχανισμός ασφαλείας» — ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου — με σκοπό να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα, ένα από τα ζητήματα που θορυβεί πάνω απ’ όλα τους οπαδούς της «καθαρής» εξόδου, δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και μόνο «προσωρινά».

 

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Γιούνκερ:Eπιτάχυνση για Brexit χωρίς συμφωνία-Αντίθετος ο Τσίπρας για μειώσεις στην ΚΑΠ(video)

 

www.ert.gr





Πηγή: ert.gr