Μαίνονται οι φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια (video)

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε 15 μέτωπα που μαίνονται στη βόρεια Καλιφόρνια, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών ανήλθε σε 11 κι ενώ χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Τις επιχειρήσεις κατάσβεσης βοήθησε η πτώση των ανέμων τη Δευτέρα, δήλωσε ο Μπραντ Αλεξάντερ, ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας εκτάκτων περιστατικών της πολιτείας. Ο ίδιος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κοντά στις περιοχές των πυρκαγιών παρέμειναν κλειστά την Τρίτη και δύο πανεπιστήμια στην κομητεία Σόνομα εκκενώθηκαν, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές.

Τουλάχιστον 2.000 κατοικίες και εμπορικά καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν καταγραφεί στην περιοχή των αμπελώνων της Καλιφόρνιας, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Η κομητεία Σόνομα μετρά τα περισσότερα θύματα: επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την φωτιά, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη. Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην κομητεία Νάπα και ένας στην κομητεία Μεντοσίνο. Ο 11ος θάνατος καταγράφθηκε στην κομητεία Γιούμπα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους από την Κυριακή και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες καθώς υπέστησαν εγκαύματα και εισέπνευσαν καπνό.

Οι 15 πυρκαγιές ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία επιδείνωσαν την κατάσταση. Οι φλόγες έχουν επεκταθεί σε επιφάνεια 295.420 στρεμμάτων, επισημαίνουν οι πυροσβέστες.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε τη Νάπα, τη Σόνομα και άλλες πέντε κομητείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε εδώ: Μαίνονται οι φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια (video)